Domowy rosół i makaron robiony w domu przez mamę lub babcię to klasyk . Żadna krajanka, czy sklepowy kluch go nie zastąpi. Przepis na domowy makaron jest prosty. Robi się go z maki i jaj. Niekiedy dodaje się do niego odrobiny wody lub oleju.
Domowy makaron – składniki
500g mąki pszennej
4 duże jaja kurze najlepiej wiejskie
łyżeczka soli

Domowy makaron – wykonanie
Odważamy 400g mąki i przesiewamy na blat, w środku mąki robimy dołek i wbijamy do niego jaja. Za pomocą widelca mieszamy jajka, coraz bardziej dodając mąkę która je otacza. Gdy wszystko się połączy wyrabiamy ręcznie, jak za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrabiamy do gładkiej elastycznej konsystencji. Dobrze jest go wyrabiać dość długo. Ciasto przykrywamy i odstawiamy aby odpoczęło na 10-20 minut.
Gotową masę dzielimy na mniejsze kawałki, będzie nam łatwiej ją wałkować. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto cieniutko, na w miarę równy prostokąt. Wałkujemy z obu stron. Grubość ciasta zależy od upodobań. Do rosołu wałkuję je na bardzo cienkie, ale jeśli już np robię makaron do sou placki na makron są grubsze.
Gotowe ciasto posypujemy mąką i zwijamy, następnie kroimy Lub używamy maszynki do makaronu.
Gotujemy makaron go we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Czas gotowania jest dość krótki i zależy od grubości makaronu, od momentu wypłynięcia około 2-3 minut.
Z tego ciasta można wycinać różne wzory, doskonale nadaje się na lasagne.
Do pysznego domowego makaronu polecam jako dodatek 😉 pyszny rosół Przepis na domowy rosół tutaj –>
2 thoughts on “Domowy makaron”