Najszybszy obiad na świecie. Jeśli nie mam czasu, a chcę na szybo przygotować coś smacznego to robię własnie to. Dlatego po prostu w ramach inspiracji podzielę się z Wami moim przepisem. Nie jest to jakiś wyszukany przepis, ale warty uwagi.
Pyszne mięso z udek kurczaka. Bardzo lubię to mięso gdyż jest soczyste, mięciutkie i chyba smaczniejsze niż z piersi i pewnie mięso z piersi kurczaka już się nam trochę przejadło 😉
Kurczak w sosie śmietanowym – składniki
- 400 g filet z uda kurczaka (dostępne w sklepie mięsnym już bez kości, a także w większości marketów)
- 200 g ryżu
- mała cebula
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym – składniki – przygotowanie
Fajnie jest jeśli takie mięsko sobie zamarynujemy wcześniej, ale nie jest to konieczne. Możemy je przyprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Możemy także zaostrzyć smak ostrą papryką jeśli lubimy.
Przygotowanie jest na prawdę szybkie i proste. Trwa prawie tyle co ugotowanie ryżu. I tu pierwszy krok to nastawienie wody na ryż. Nie zapominamy o tym aby wodę posolić 😉
Na patelni rozgrzewamy masło i posiekaną cebulkę. Może to być inny tłuszcz, ale masełko nadaje fajny smak. Umyte mięso obsmażamy na kolor rumiany z obu stron.
Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie gotuje się ryż.
Chwilę przed końcem dodajmy na patelnię śmietanę lub śmietankę. Śmietankę 36 trzeba zagotować tak żeby zgęstniała.
I gotowe, wykładamy na talerz ryż, kurczaka, polewamy sosem , posypujemy pietruszką i Voilà 🙂