Hierra.pl

Blog lifestylowy o zdrowiu, urodzie i stylu życia. Porady, opinie, recenzje i przepisy dla każdego

Kurczak w sosie śmietanowym – szybki obiad Hierry

Najszybszy obiad na świecie. Jeśli nie mam czasu, a chcę na szybo przygotować coś smacznego to robię własnie to. Dlatego po prostu w ramach inspiracji podzielę się z Wami moim przepisem. Nie jest to jakiś wyszukany przepis, ale warty uwagi.

Pyszne mięso z udek kurczaka. Bardzo lubię to mięso gdyż jest soczyste, mięciutkie i chyba smaczniejsze niż z piersi i pewnie mięso z piersi kurczaka już się nam trochę przejadło 😉

Kurczak w sosie śmietanowym – składniki

  • 400 g filet z uda kurczaka (dostępne w sklepie mięsnym już bez kości, a także w większości marketów)
  • 200 g ryżu
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak w sosie śmietanowym – składniki – przygotowanie

Fajnie jest jeśli takie mięsko sobie zamarynujemy wcześniej, ale nie jest to konieczne. Możemy je przyprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Możemy także zaostrzyć smak ostrą papryką jeśli lubimy.

Przygotowanie jest na prawdę szybkie i proste. Trwa prawie tyle co ugotowanie ryżu. I tu pierwszy krok to nastawienie wody na ryż. Nie zapominamy o tym aby wodę posolić 😉

Na patelni rozgrzewamy masło i posiekaną cebulkę. Może to być inny tłuszcz, ale masełko nadaje fajny smak. Umyte mięso obsmażamy na kolor rumiany z obu stron.

Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie gotuje się ryż.

Chwilę przed końcem dodajmy na patelnię śmietanę lub śmietankę. Śmietankę 36 trzeba zagotować tak żeby zgęstniała.

I gotowe, wykładamy na talerz ryż, kurczaka, polewamy sosem , posypujemy pietruszką i Voilà 🙂

Hierra.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top