Hierra.pl

Blog lifestylowy o zdrowiu, urodzie i stylu życia. Porady, opinie, recenzje i przepisy dla każdego

Pasta Guacamole z jajkiem zdrowy sos do kanapek

Awocado to nośnik zdrowych tłuszczy i potasu, jest bogate w kwas foliowy i witaminę K oraz całkiem sporą dawkę witaminy B6, C, E. Oprócz smaku awokado dostarcza porządną dawkę zdrowia naszemu organizmowi.

Pasta guacamole to meksykański przysmak – doskonały pomysł na fajny sos do kanapek i nie tylko. Uwielbiam kanapki i staram się aby były one zdrowe. Guacamole możemy jeść  np. z  nachosami, możemy wykorzystać go robiąc tortillę lub burito . W połączeniu z grillowanym kurczakiem tworzy świetną kompozycję. Ja robię pastę ala Guacamole bo w połączeniu z jakiem. Tradycyjny przepis na Guacamole jest ten sam – bez jajek. Zapraszam!

Składniki:

  • Jedno dojrzałe avocado
  • Sok z limonki lub cytryny
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Łyżka posiekanej cebuli
  • Łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie pasty Guacamole

Obieramy Avocado – musi być ono dojrzałe czyi miękkie aby ogonek bez problemu dał się wyciągnąć. Wyjmujemy pestkę, rozgniatamy widelcem awokado w miseczce na papkę, dodajemy sok z limonki, czosnek, kolendrę i cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.

Dodajemy rozgniecione widelcem jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
i gotowe.

Idealne na śniadanie oraz kolację z pieczywem.  

Smacznego!

Hierra.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top