Awocado to nośnik zdrowych tłuszczy i potasu, jest bogate w kwas foliowy i witaminę K oraz całkiem sporą dawkę witaminy B6, C, E. Oprócz smaku awokado dostarcza porządną dawkę zdrowia naszemu organizmowi.
Pasta guacamole to meksykański przysmak – doskonały pomysł na fajny sos do kanapek i nie tylko. Uwielbiam kanapki i staram się aby były one zdrowe. Guacamole możemy jeść np. z nachosami, możemy wykorzystać go robiąc tortillę lub burito . W połączeniu z grillowanym kurczakiem tworzy świetną kompozycję. Ja robię pastę ala Guacamole bo w połączeniu z jakiem. Tradycyjny przepis na Guacamole jest ten sam – bez jajek. Zapraszam!
Składniki:
- Jedno dojrzałe avocado
- Sok z limonki lub cytryny
- Posiekany ząbek czosnku
- Łyżka posiekanej cebuli
- Łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 2 ugotowane na twardo jajka
- Sól, pieprz
Przygotowanie pasty Guacamole
Obieramy Avocado – musi być ono dojrzałe czyi miękkie aby ogonek bez problemu dał się wyciągnąć. Wyjmujemy pestkę, rozgniatamy widelcem awokado w miseczce na papkę, dodajemy sok z limonki, czosnek, kolendrę i cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.
Dodajemy rozgniecione widelcem jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
i gotowe.
Idealne na śniadanie oraz kolację z pieczywem.
Smacznego!