Sos bolognese to chyba najbardziej znana nazwa, ale inaczej to także ragu oraz sos boloński. Chyba jedno z ulubionych dań Polaków, dzieciaki szaleją za spaghetti bolognese, kobiety są momentalnie udobruchane na jego widok i zapach, a mężczyźni zawsze z przyjemnością zapełnią nim brzuch. Sos bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. W tym przepisie przedstawię wersję inspirowaną włoskimi przepisami na ragu i opartego na własnym doświadczeniu.
Składniki na 4-5 porcji
- Sos można zjeść z dowolnym makaronem – spaghetti, bucatini, linguine, tagliatell
- 500g mielonej wołowiny (często używam też mięsa wieprzowo-wołowego)
- Średnia cebula pokrojona w kostkę
- Dwa ząbki czosnku posiekane
- Mała marchewka pokrojona w drobną kostkę
- Łodyga selera naciowego lub korzenia pokrojonego w kostkę
- Pół papryczki chilli (w zależności od upodobań)
- Puszka pomidorów pelati (400g)
- Koncentrat pomidorowy (200g)
- Pół szklanki tłustego mleka
- Pół szklanki wytrawnego wina czerwonego (bez wina się obędzie, ale jest to fajny walor smakowy)
- Tarty parmezan lub inny podobny twardy ser starty
- Półtorej, dwie łyżki cukru
- Po czubatej łyżeczce oregano i rozmarynu
- Sól, pieprz czarny
- Siekana pietruszka do przybrania lub bazylia
- Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
Przygotowanie
Do większego garnka o szerokim dnie wlewamy oliwę. Wrzucamy mięso
mielone i smażymy tak aby się smażyło, nie gotowało. Kiedy mięso jest
przesmażone i rumiane wrzucamy cebulę, marchew, selera, czosnek i chili.
Mieszając gotujemy przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (i ewentualnie
wino), Po chwili dodajemy pomidory, cukier i gotujemy na małym ogniu przez
około 15 minut, następnie dodajemy mleko, oregano i rozmaryn. Sos gotujemy na
wolnym ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając przez godzinę do półtorej
redukując go.
Gdyby sos bolognese jest zbyt gęsty
dolewamy kilka łyżek wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Kolejno gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie . Po nałożeniu na talerz polewamy sosem posypujemy parmezanem i siekaną pietruszką lub bazylią.
Polecam makaron przygotować samemu- Przepis na domowy makaron