Hierra.pl

Blog lifestylowy o zdrowiu, urodzie i stylu życia. Porady, opinie, recenzje i przepisy dla każdego

Sos bolognese inaczej ragu lub sos boloński

Sos bolognese to chyba najbardziej znana nazwa, ale inaczej to także ragu oraz sos boloński. Chyba jedno z ulubionych dań Polaków, dzieciaki szaleją za spaghetti bolognese,  kobiety są momentalnie udobruchane na jego widok i zapach, a mężczyźni zawsze z przyjemnością zapełnią nim brzuch. Sos bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. W tym przepisie przedstawię wersję inspirowaną włoskimi przepisami na ragu i opartego na własnym doświadczeniu.

Składniki na 4-5 porcji

  • Sos można zjeść z dowolnym makaronem – spaghetti, bucatini, linguine, tagliatell
  • 500g mielonej wołowiny (często używam też mięsa wieprzowo-wołowego)
  • Średnia cebula pokrojona w kostkę
  • Dwa ząbki czosnku posiekane
  • Mała marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • Łodyga selera naciowego lub korzenia pokrojonego w kostkę
  • Pół papryczki chilli (w zależności od upodobań)
  • Puszka pomidorów pelati (400g)
  • Koncentrat pomidorowy (200g)
  • Pół szklanki tłustego mleka
  • Pół szklanki wytrawnego wina czerwonego (bez wina się obędzie, ale jest to fajny walor smakowy)
  • Tarty parmezan lub inny podobny twardy ser starty
  • Półtorej, dwie łyżki cukru
  • Po czubatej łyżeczce oregano i rozmarynu
  • Sól, pieprz czarny
  • Siekana pietruszka do przybrania lub bazylia
  • Oliwa z oliwek 3-4 łyżki

Przygotowanie

Do większego garnka o szerokim dnie wlewamy oliwę. Wrzucamy mięso mielone i smażymy tak aby się smażyło, nie gotowało. Kiedy mięso jest przesmażone i rumiane wrzucamy cebulę, marchew, selera, czosnek i chili. Mieszając gotujemy przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (i ewentualnie wino), Po chwili dodajemy pomidory, cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, następnie dodajemy mleko, oregano i rozmaryn. Sos gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając przez godzinę do półtorej redukując go.
Gdyby sos bolognese jest  zbyt gęsty dolewamy kilka łyżek wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Kolejno gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie . Po nałożeniu na talerz polewamy sosem posypujemy parmezanem i siekaną pietruszką lub bazylią.

Polecam makaron przygotować samemu- Przepis na domowy makaron

Hierra.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top