Przepisów owoce morza jest mnóstwo, ja je uwielbiam zatem często je jadam, ale tak zrobione lubię chyba najbardziej. Na prawdę żadna filozofia, wystarczy odrobina chęci i niewiele czasu. Danie bardzo smacznie i przede wszystkim nie wymagające zaangażowania w kuchni . Jest to idealny przepis na szybką kolację lub obiad.
Spaghetti z krewetkami – porcja dla dwojga!
- Makaron spaghetti 200g
- Krewetki – mogą być mrożone 250g
- Dwa średnie dojrzałe pomidory
- Cztery ząbki czosnku
- Jedna mała cebula lub szalotka
- Garść posiekanej pietruszki
- Oliwa z oliwek dwie łyżki
- Limonka lub mała cytryna
- Sól i pieprz
- Papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
Pomidory myjemy, możemy je obrać ze skórki. Kroimy je w kostkę. Czosnek obieramy i cienko kroimy w plastry. Obraną cebulę siekamy. Limonkę kroimy w ćwiartki. Krewetki rozmrażamy, ja zalewam je zimną wodą i za jakieś 5 minut przecedzam i są już dobre. Makaron gotujemy al dente.
Na średnim ogniu na patelni rozgrzewamy oliwę (dosłownie chwilkę). Dodajemy czosnek i cebulę i papryczkę chilli jeśli ktoś preferuje bardziej pikantne dania. Wszystko smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy krewetki, zwiększamy ogień, dalej smażymy około minuty, od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pomidora kolejne 2-3 minuty smażenia. Na patelni ląduje połowa siekanej pietruszki i sok z połowy limonki. Teraz doprawiamy solą i pieprzem mieszamy wszystko razem i dodajemy spaghetti. Dokładnie mieszamy by smaki połączyły się. Na talerzach danie posypujemy pozostałą pietruszką i dokładamy ćwiartkę limonki. Prosty przepis na smaczne danie. Zróbcie te krewetki, nie gryzą;)
Też uwielbiam makaron z krewetkami 🙂 a co najważniejsze jest bardzo szybko do zrobienia.