Niedzielny obiad w rodzinnym domu to właśnie rosół i jeszcze własnoręcznie robiony makaron. Takie wspomnienia ma większość Polaków…. Każdy chyba próbował i wspomina go z przyjemnością. W każdym domu rosół robi się podobnie ale jednak inaczej, jedni dodają ziela i liścia laurowego, inni nie, niektórzy lubczyku, inni samej kury, kolejni mieszają z wołowiną indykiem, lub drobiowymi podrobami. Niektórzy dodają przypalaną cebulkę a nawet czosnek. Przepisów jest wiele tak jak i gusta są różne, a ja podzielę się z wami moim przepisem który gotuję w domu.
Rosół jest bazą do wielu zup i kremów, zatem to taki uniwersalny przepis z którego można wyczarować jeszcze inne pyszności.
Tradycyjny polski rosół – przepis na 4-5 osób
ćwiartka kurczaka około 0,5kg
mostek lub szponder wołowy 200g
marchew
pietruszka
ćwiartka selera
cebula
por
4-5 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
lubczyk
świeża pietruszka do posypania
sól, pieprz do smaku
makaron krajanka (najlepsza jest domowa, przepis tutaj)
Tradycyjny polski rosół – przygotowanie
Kurczaka i wołowinę myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy około 2,5 litra wody i nastawiamy na gotowanie na małym ogniu. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera i por kroimy na pół, cebulę opalamy nad ogniem lub na suchej patelni. Można ją opalić na suchej patelni, wtedy kroimy ją na pół.
Gdy mięso zacznie się gotować pojawiają się szumowiny, należy je dokładnie zebrać sitkiem lub łyżką (rosół będzie klarowny). Teraz możemy dodać warzywa i przyprawy (sól około płaskiej łyżki, odrobinę pieprzu. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, warzywa powinny być miękkie, a mięso powinno samo odchodzić od kości. Kilka minut przed końcem dodaję suszony lub najlepiej świeży lubczyk.
Tradycyjny polski rosół – serwowanie
Serwujemy z makaronem, kluskami lanymi, kostkami z kaszy manny, lub jak niektórzy lubią z ziemniakami. Można podawać czysty rosół z kluskami lub dodać odrobinę pokrojonej marchewki (lub innych warzyw) i mięsa z rosołu.
Ja posypuję rosół świeżą pietruszką ale można także użyć do tego koperku.
One thought on “Tradycyjny polski rosół”