Hierra.pl

Blog lifestylowy o zdrowiu, urodzie i stylu życia. Porady, opinie, recenzje i przepisy dla każdego

Wołowina po koreańsku – bulgogi z mielonej wołowiny

Tradycyjne bulgogi to to cienko krojone plastry wołowiny marynowane  sosie sojowym, oleju sezamowym ,cukrze, czosnku, imbirze i pieprzu.

Mój przepis to wersja szybka dla osób zapracowanych lub chcących przygotować coś na szybko po prostu. Zamiast krojonej wołowiny można użyć mielonej.

Bulgogi składniki na 4 porcje

– 0,5 kg mielonej wołowiny

Sos:

– 60 ml sosu sojowego

– 1 łyżka oleju sezamowego (azjatyckiego, najbardziej aromatyczny z prażonych ziaren sezamu)

– 2 łyżki cukru

– 3 ząbki czosnku

– łyżeczka świeżego obranego startego imbiru

– szczypta pieprzu

– w wersji pikantnej płatki chili (najlepiej koreańskie gochugaru)

Do serwowania:

– gruby szczypior

– ryż

– prażone nasiona sezamu

Bulgogi przygotowanie

Mięso mielone wrzucamy na patelnię, smażymy mieszając przez ok 5-7 minut.

Przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy sos sojowy i olej sezamowy. Dodajemy cukier, piepr i chili. Obieramy imbir i ścieramy na tarce, wyciskamy czosnek.  Również dodajemy do mieszanki.

Sos dodajemy do mięsa i gotujemy ok  5 minut.

Serwujemy w miseczce na ugotowanym ryżu. Posypujemy  nasionami sezamu.

Smacznego!

Hierra.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top