Tradycyjne bulgogi to to cienko krojone plastry wołowiny marynowane sosie sojowym, oleju sezamowym ,cukrze, czosnku, imbirze i pieprzu.
Mój przepis to wersja szybka dla osób zapracowanych lub chcących przygotować coś na szybko po prostu. Zamiast krojonej wołowiny można użyć mielonej.
Bulgogi składniki na 4 porcje
– 0,5 kg mielonej wołowiny
Sos:
– 60 ml sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego (azjatyckiego, najbardziej aromatyczny z prażonych ziaren sezamu)
– 2 łyżki cukru
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka świeżego obranego startego imbiru
– szczypta pieprzu
– w wersji pikantnej płatki chili (najlepiej koreańskie gochugaru)
Do serwowania:
– gruby szczypior
– ryż
– prażone nasiona sezamu
Bulgogi przygotowanie
Mięso mielone wrzucamy na patelnię, smażymy mieszając przez ok 5-7 minut.
Przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy sos sojowy i olej sezamowy. Dodajemy cukier, piepr i chili. Obieramy imbir i ścieramy na tarce, wyciskamy czosnek. Również dodajemy do mieszanki.
Sos dodajemy do mięsa i gotujemy ok 5 minut.
Serwujemy w miseczce na ugotowanym ryżu. Posypujemy nasionami sezamu.
Smacznego!